Ik had nog nooit...

Door: lindakuiper

Blijf op de hoogte en volg Linda

17 Juni 2012 | Suriname, Paramaribo

... een weekendtrip gemaakt in Suriname. Daar werd het natuurlijk wel tijd voor! Het was wel erg lastminute allemaal (vrijdag heb ik het uiteindelijk geregeld), maar het is gelukt. Lotte en ik zijn samen naar Nickerie en Bigi pan geweest en wat was het daar prachtig! We zijn met de bus vanuit Paramaribo naar Nickerie gereden. Ongeveer 3,5 uur rijden. Onderweg kwamen we al mooie natuur tegen en hebben we rijstvelden gezien (ook nog nooit eerder gezien!).
Op een gegeven moment zei de chauffeur dat we uit moesten stappen en we zouden opgehaald worden door de gids. We hadden een Gerda verwacht en we zagen eigenlijk alleen maar mannen. Maar uiteindelijk kwam er iemand op ons af en die zei dat we bij hem moesten zijn. Het was Kasidi en die naam had ik van de touroperator ook gehoord, dus dat klopte. En Gerda was zijn vrouw, dus het plaatje was compleet. Daar kwam de volgende nieuwe ervaring. Meerijden in een Landrover. De wegen in het centrum Nickerie en tussen Nickerie en Paramaribo zijn goed, maar sommige andere wegen waren nog minder goed, dus vandaar de landrover :) Ik zat in het midden voorin en moest een beetje naar opzij zitten, anders zat de versnellingspook tussen mijn benen en dat rijdt natuurlijk nogal lastig.
We zijn toen naar de markt geweest en hebben oa gezien hoe een enorme vis gefileerd werd. De sfeer op de markt was erg leuk! Veel gezelliger dan in Paramaribo. Vervolgens werd ons gevraagd of we wel eens een Hindoestaanse crematie hadden gezien. Dat hadden we allebei niet, maar wisten niet zo goed of we daar wel heen moesten gaan. Maar we zouden eerst naar een de zeedijk gaan. Eigenlijk was het een relatief lage Nederlandse dijk. Aan de overkant van de rivier konden we kijken naar Guyana. Daarna nog een Hindoestaanse tempel van buiten bekeken en daarna werd het tijd om even bij de crematie te kijken. Het was een grote stapel met hout en ergens tussen het vuur zag je inderdaad wat anders liggen. Gelukkig toen wij kwamen was het vuur al een tijdje aan het branden. De familie ging deels ook al weg. We waren blij dat we er niet bij waren bij het aansteken van het vuur. We hebben daar even gekeken maar voelden ons toch wel ongemakkelijk en zijn toen naar het huis gereden (deels over een lekkere hobbelweg) naar het huis van Kasidi en Gerda. Daar kregen we bojo en fiadoe. Allebei nog nooit gegeten maar beiden erg lekker!
Daarna werd het tijd om naar Bigi Pan te gaan! Onderweg nog wat lampenolie gekocht en daarna op de boot naar bigi pan. Op een gegeven moment moesten we de boot uit om hem omhoog te tillen/rollen naar het moeras. Kostte flink wat kracht, omdat we maar met zn 3en waren (Lotte, Kasidi en ik). Maar we hadden hem omhoog gekregen en daarna konden we weer verder varen. Na ongeveer 15-20 min varen kwam Kasidi erachter dat de lampenolie nog in de auto lag, dus was moesten weer terug om het te halen anders zouden we geen licht hebben 's avonds. Dat betekende dus ook, dat we de boot nog 2 keer omhoog moesten rollen. Uiteindelijk ging dat best goed! Uiteindelijk kwam we na een mooie vaartocht waar we veel vogels tegen kwamen, aan op Bigi pan. Een enorm meer met een paar huisje midden op t meer. En in een van die huisjes gingen we die avond slapen. Toen we daar kwam hebben we nog even in de hangmat gelegen (heb mijn eigen hangmat eindelijk uitgetest) en het ligt eigenlijk nog best lekekr (had nog nooit in een echte hangmat gelegen). En daarna zijn we weer een stuk gaan varen op het meer. Weer veel vogels gezien en genoten van de mooie natuur. Ook nog een modderbad genomen in het warme water. En ik heb voor het eerst zelf gevaren met een boot! Ik mocht het laatste stuk terug varen. Echt superleuk!
Rond 7 uur 's avonds waren we weer in het huisje op het water en hebben we avondgegeten. Dat had Gerda thuis al klaargemaakt en was echt heerlijk. Rijst, pompoen, snoek en kip. Gelukkig was het 's avonds droog want toen konden we kaaimannen spotten! superleuk. We konden ook heel dichtbij komen. Wel enorm vaak gestoken. Zovaak zelfs dat ik niet eens meer ga tellen. Had wel netjes deet opgedaan en een lange broek en lange mouwen aangedaan, maar het mocht niet baten. Op mijn knie hebben ze op een plek van een paar vierkant cm minstens 10x geprikt, dus vermoed dat er eentje in mijn broek is gekropen.
's avonds nog een tijd op de steiger gelegen om sterren te kijken en daarna weer terug in de hangmat op de veranda (had ook nog nooit buiten geslapen). Het waaide daar lekker dus geen last van muggen. Ik werd goed ingepakt met een dekentje van mezelf en nog een deken van Kasidi en ik had mijn (dunne) vestje en pyjama aan en mijn tante Corrie-sokken (=wol). Uiteindelijk heb ik mijn dekentje toch maar van me af gehaald en heb het gebruikt als kussen, want die miste ik wel in de hangmat en het was niet heel koud. Daarna heerlijk geslapen totdat ik om 3 uur wakker werd van een mug (wind was gaan liggen). Kasidi heeft toen wierook neergelegd en toen gingen ze weer weg en heb ik nog heerlijk een tijdje kunnen slapen.
Vandaag nog 2 uur lang gekayakt. Het eerste uur was Kasidi ook mee, alleen hadden we maar 2 eenpersoonsboten. Ik zat eerst samen met Kasidi maar de halve boot liep onder en het peddelen was enorm zwaar en lukte me ook echt niet. Ik vaarde alleen maar rondjes en kreeg hem niet recht (snapte er niks van, maar had t ook nog nooit gedaan, dus dacht dat t aan mijn techniek lag). Lotte zat in een snellere boot en had natuurlijk ook minder gewicht, dus die ging als een speer. Dus Kasidi heeft veel werk moeten verrichten :P Daarna nog een uur zelf gevaren in de boot. Dacht dat t na het eerste deel niks ging worden, maar dat was helemaal niet zo! Ik vaarde gelijk gewoon recht. Lotte en ik hebben toen nog een stuk door het moeras gevaren (weer veel gestoken, nu op mijn rug, maar had ook alleen mijn bikini aan dus eigen schuld, dikke bult). Maar het was het zeker waard. Die rust, de vogels, de bomen.. Het was zo mooi! Zeker nu je het geluid van de motor niet hebt.
Daarna moesten we alweer terug naar Nickerie. Daar kregen we nog een heerlijke rijstmaaltijd met (jawel) kip! En ook garnalen :) en hebben we nog even gespeeld met de papegaaien van Gerda en Kasidi (die wel een beetje bang van ons waren).
We mochten de fiago en pompelmoes (grote soort grapefruit) meenemen en daarna werden we afgezet bij de bus, die mij overigens tot bijna voor mijn huis heeft afgezet. Dat zie ik in Nederland nog niet gebeuren.

Dus weer veel nieuwe ervaringen opgedaan die ik niet had willen missen. Het voelt alsof ik een week daar geweest ben omdat we zoveel hebben gedaan, maar het was maar 2 dagen. Morgen weer vroeg op voor een nieuwe werkdag. Ik ben weer helemaal ontspannen (maar nu wel moe ;)). Zet er denk ik morgen wat foto's bij zodat je een beter idee krijgt.
Trouwens ook bedankt voor de berichtjes! Erg leuk om te lezen!

• 18 Juni 2012 - 07:20

Vd Heuvel:

Kuipertje!! Jeetje wat super leuk klinkt dat allemaal, wat een geweldige dingen maak je daar mee! Nog bedankt voor je kaartje, Post uit Suriname krijg je toch niet elke dag! Geniet nog van je tijd daar!!! Xx lies

• 18 Juni 2012 - 09:18

Mirella:

Wauw,wat een avontuur! Ondanks de muggen en met de sokken van tante Corrie! Waar die al niet terechtkomen......zal ze wel niet hebben bedacht toen ze ze maakte. Werk ze, ben wel enorm benieuwd nar de foto's !

• 18 Juni 2012 - 17:11

Mama Gea:

Wat een leuk verhaal Linda! Wat een bijzonder land he. 'k Ben benieuwd naar de foto,s. Blijf lekker schrijven, daar genieten we allen van!!!!!
    Liefs

• 18 Juni 2012 - 17:35

Manon :

hoi linda
    klinkt geweldig allemaal.
    we genieten van je verhalen
    veel plezier nog

• 19 Juni 2012 - 05:23

Donny:

Wat een leuke foto’s. Ben benieuwd naar de rest van alle foto’s

• 19 Juni 2012 - 15:21

Ella:

Ziet er goed uit!!! En een mooi verhaal... dat fotoboek daar ben ik nu al benieuwd naar! xxx

• 20 Juni 2012 - 18:46

Fam. Mol Amersfoort:

Hai Linda, leuk om te lezen dat je naast t werken toch ook nog een beetje vakantie kan vieren. Gr. Marcel, Isa, Sven en mirjam

• 20 Juni 2012 - 23:47

Anneke:

Wat een avonturen :)

• 21 Juni 2012 - 13:51

Jan E Van Dam:

dag Linda,
    Het is al weer jaren geleden dat ik je samen met Bas gesproken heb. Van je moeder hoorde ik gisteren dat je verhalen schrijft over je wel en wee op deze website. Dat is erg leuk voor een ieder die je wil volgen. Ik heb dus ook snel even gekeken. Weet je wat voor soort vogel op die paal zit? Het lijkt mij een buizerd.
    groet,
    Jan

• 22 Juni 2012 - 19:43

Marjon Van Wiggen:

Hai Linda,
    vorig weekend mocht ik weer gast zijn bij je moeder, heerlijk genoten in Noordwijk. We hebben uiteraard je reis naar Suriname besproken. Wat een super leuke ervaring voor je, en wat een leuke foto's heb je gemaakt. Geniet van deze stage, zo'n ervaring neem je je leven lang mee!
    Lieve groetjes Marjon

• 25 Juni 2012 - 16:33

Liesbeth:

Hoi Linda,

Wat maak je allemaal bijzondere en geweldige dingen mee daar in Suriname! Heel leuk om je verslagen te lezen en de foto's te zien. Geniet ervan! En ik wens je nog veel mooie avonturen toe.

Lies

P.S. Ik zie al weer uit naar je volgende verslag.

• 25 Juni 2012 - 17:07

Paul En Marianne Smi:

Hoi Linda,
    Als wij je verhalen lezen, krijgen wij ook weer zin om te gaan studeren. Mooie reisjes, niks mis mee. Wij hebben dit weekend een trip gemaakt naar de binnenlanden van Kockengen. Bij de bbq kwamen wij ook Don tegen. Hij was toevallig ook op safari in dezelfde streek. Hij verheugt zich al op zijn reis naar Suriname.
    Groetjes